De Menstruatie Cup!

Niet zozeer een smakelijk verhaal om te lezen, maar zeg nu eerlijk, wij vrouwen weten dat menstruatie erbij hoort en dat het niet zozeer een smakelijk verhaal is, maar het kan wel heel nuttig kan zijn om ervaringen te delen. Juist over dit onderwerp.
In dit artikel ga ik mijn ervaring delen over de organicup. De cup die je ter vervanging kan gebruiken voor je huidige menstruatie verbandjes of tampons.

Waarom ik deze cup ben gaan gebruiken.

Allereerst wil ik je vertellen dat dit geen gesponsord bericht is. Ik heb deze menstruatie cup zelf gekocht, omdat ik een vervanging zocht voor de tampons die ik gebruikte.
Die tampons vond ik na de bevalling van Maas niet meer fijn. Wellicht komt het door mijn leeftijd, wellicht komt het door de bevalling, of misschien heeft het een heel andere oorzaak, maar ik heb meer last van vaginale droogheid. En een tampon is natuurlijk ontworpen om vocht op te zuigen. Het vervangen van een tampon was om die reden gewoon niet meer prettig.
Maandverband vind ik echt verschrikkelijk. Altijd al gevonden!
En oke, ik had beloofd mijn best te doen het smakelijk te houden, dus ik ga verder niet uitleggen wat ik tegen het dragen van maandverband heb. 😉

Maar zo’n menstruatie cup is toch hartstikke vies in gebruik?

Nou… ik vind het wel mee vallen. Ik vind het gebruik ervan vergelijkbaar met een tampon. Het enige wat anders is dat je de cup nadat je hem hebt laten leeglopen in het toilet nog even afspoelt onder de kraan.
Om hem echt hygiënisch te gebruiken was ik hem uitgebreid zodra ik onder de douche sta. En ik heb ook vrouwen gesproken die hem elke dag uitkoken. Ik doe het in ieder geval na mijn menstruatie periode.

Hoe werkt de cup?

Het is echt een soort kommetje en dat is ook hoe de cup werkt. Hij vangt je bloedverlies op en omdat de rand van de cup je vagina van binnen als het ware afsluit lekt hij niet. Ik heb zelf niet intensief gesport met de cup. Niet omdat ik de cup droeg, maar omdat ik gewoon nooit intensief sport. 😉 hahaha. Maar ik kan mij voorstellen dat de cup ook bij intensief sporten op zijn plek blijft zitten. Juist omdat hij flexibel is en dus meebeweegt met je lichaam.
Ik vouw de cup voor het inbrengen in een c vorm. Maar er zijn meer manieren.
Kijk hier voor de instructies van organicup zelf.

Zijn er dan geen nadelen aan het gebruik?

Ja zeker wel. Je hebt als eerste altijd een toilet nodig met een kraantje. En dan bedoel ik wel een kraantje echt in het toiletkamertje. Op mijn huidige werkplek hebben ze dat dus niet en dat was echt geen doen.
Want met je broek op je knieën het toilet uitlopen om even de cup om te spoelen met het risico dat een collega binnen stapt is een risico die ik niet ga nemen 😉 gek he!
Volgens organicup kan je de cup ook afdoen met een doekje, maar daar voel ik mij niet prettig bij. En dat vind ik dus wel een geklieder.
Verder staat er op de verpakking benoemd dat je tot 12 uur lang de cup in kan houden zonder te lekken. En dat klopt ook op mijn lichtere dagen, maar op mijn 2 zware dagen moest ik echt 2 a 3 uur de cup legen. Oke oke, bij een tampon moest dat elke half uur a uur. Dus er is al tijdswinst. En oke, ik ben echt mega mega zwaar ongesteld.

Het materiaal van de organicup (het merk dat ik heb gekocht) is wel fijn. Hij voelt stevig aan maar is makkelijk te vouwen. Je vouwt hem als het ware in een vorm en brengt hem dan in.
Ook dat inbrengen is een geval van oefenen. Pas op mijn laatste dag van mijn menstruatie lukte mij dat pas echt goed. Eerder bracht ik hem niet ver genoeg in en had ik last van het uitstekende stukje. (die je overigens ook voor een stuk af kan knippen).
De cup trekt wel vacuüm. Dus ga niet als een malle aan dat stukje trekken, want dan heb je het gevoel alsof je gelijk je hele baarmoeder mee naar buiten trekt.
Als je aan de zijkant van de cup een beetje duwt dan kan je het vacuüm eraf halen en trek je zonder moeite de cup eruit.

Conclusie:

Ik zal hem blijven gebruiken. Maar als ik op mijn zwaardere dagen op mijn werk zit (dus zonder kraantje in het toilet hokje) zal ik weer een tampon gaan gebruiken. Dat kraantje vind ik echt wel een noodzakelijk kwaad bij het gebruik van een menstruatie cup.
Maar ja, op mijn minder zware dagen kan ik de cup zonder doorlekken heel mijn werkdag dragen. Dus dan is de cup juist weer een uitkomst.
Ik voel hem nu dus niet meer zitten als ik hem draag en voor mij werkt dit vele malen beter dan een zuigende tampon.
Daarnaast is het een duurzaam alternatief. Je kan hem minimaal 2 jaar blijven gebruiken en hiermee vervang je dus ook heeeeel veel weggooi menstruatie middelen.
Ik vind het gebruik ervan niet viezer dan het gebruik van een tampon.

Maar ik kan mij goed voorstellen als jij dat beeld er wel bij hebt. Dat had ik ook en dat was voor mij de reden om hem steeds niet te kopen.
De aanschafprijs is ook best pittig. Zeker als je het na gebruik toch niets vindt. Ik kocht hem voor €24,- en in de maat B.

Soorten maten van de organicup:
Maat mini: voor tieners of degene die een kleinere omvang nodig hebben
Maat A: voor degene die niet vaginaal bevallen zijn.
Maat B: voor degene die wel vaginaal bevallen zijn.

Ik kocht dus de organicup, maar er zijn meerdere menstruatie cups.
Zoals deze van de Hema. Of deze van Grace & Green.
Bij de DIO in Puttershoek kan je hem ook bestellen. Dan zorgen zij dat je hem een dag later in de winkel kan ophalen. Zij hebben heel veel verschillende merken op hun site staan. Neem hier maar eens een kijkje.

En nu ben ik benieuwd of jij dit artikel nuttig vond. Laat het mij vooral weten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *