DIY Gootsteen poets

Elke week deel ik een DIY (Do It Yourself) die mij helpt gezonder, meukvrij en milieu bewust te leven.

Deze week was de Cif op en besloot ik om die reden geen nieuwe plastic fles te halen in de super markt, maar een DIY schuurpoets middel te maken die net zo effectief is en daarnaast vele malen minder ingrediënten bevat dan de vloeibare schuurmiddelen die je in de winkel koopt.

Is Cif schadelijk?

Zo ver mijn online onderzoek rijkt is Cif niet zozeer schadelijk voor het milieu. Er wordt gebruik gemaakt van veelal natuurlijke ingrediënten zoals krijt en soda. Ik kon ‘maar’ 1 chemische en 1 synthetische stof terug herkennen uit de rij van 14 ingrediënten die in het merk Cif aanwezig is.
Deze ingrediënten worden echter niet als schadelijk omschreven, maar kunnen wel allergische reacties aan de huid geven bij veelvuldig gebruik.
Lees hier wat er in een fles Cif zit.

Mijn grootste doel om mijn fles Cif te vervangen voor een DIY variant is dan ook het verminderen van plastic afval. Want he, die plastic soep mag best wat minder! En ik vind het een heel fijn idee om te weten dat mijn gootsteen kastje gevuld is met zo min mogelijk ingrediënten.
Vandaar dat ik heb gekozen voor een gootsteen poets met Baking soda en etherische olien.

Het recept is simpel.

Ik deed ongeveer 275 gram (oftewel 1 cup) Baking Soda in een glazen pot die ik nog had staan van de jam ofzo.
Daar deed ik 10 druppels Thieves etherische olie bij –> deze olie staat bekend om zijn antivirale, antibacteriële en antiseptische werking.
En 10 druppels lemon etherische olie. Voor de aangename frisse geur en omdat citrusoliën heel goed ontvetten. tevens laten ze witte vlekke van het harde water verdwijnen.
Even goed roeren en poetsen maar!

Echt zo simpel is het.
Ik kocht hem bij Natuur voeding Hoeksche Waard deze staat elke woensdag in ieder geval op de markt van Puttershoek.

Het resultaat

En of het effectief is?
Beoordeel mijn voor en na foto zelf maar!

De voor foto
De na foto

Wat een verschil he! De bruine aanslag van waarschijnlijk koffie en thee resten is weg en de gootsteen blinkt je een partij tegemoet!

Oke, maar hoe gebruik je de gootsteen poets dan?

Ik verspreide 2 eetlepels van het soda mengsel over mijn natgemaakte gootsteen en poetste met een sponsje mijn hele bak. Ik liet het goedje 5 minuten inwerken voor ik het weer afspoelde met water. And thats it!

Het toffe vind ik ook dat er een soort van laagje op de gootsteen kwam die vuil en water weer afstoot. Oké dat is altijd van korte duur. Net zo van korte duur als dat bij mijn oude Cif was overigens.. Maar geheid dat ik mijn gootsteen nu vaker ga poetsen!

Ga jij ook aan de slag met deze DIY? Laat mij dan weten wat jouw ervaring is!
Heb je interesse in meer van mijn duurzame DIY projecten? Houdt mijn blog of insta pagina dan goed in de gaten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *