Errepels taart (Aardappeltaart)
Gepubliceerd: 27 februari 2019
Lees meer:

De Errepels, een leuke weetje is dat Peter mij verkering vroeg terwijl wij uitkeken over een veld met mooie witte bloemetjes. Na ons liefdes momentje vroeg ik wat dat toch voor mooie bloemen waren.. Errepels dus.
Liefde voor deze taart heb ik ook. Hij is zo lekker! Wel een beetje aan de droge kant als hij koud is. Eerlijk is eerlijk.
Als je hem laat afkoelen kan je hem wel heel mooi in stukjes snijden. Ideaal om mee te nemen naar een picknick, of te serveren als hapje op een verjaardag. Ik maakte hem laatst voor tijdens het klussen bij mijn zusje in haar nieuwe huis. Hij smaakt een beetje naar een quiche, maar dan anders 😉 Als je hem als maaltijd wilt eten raad ik je aan er een simpele salade bij te serveren.
De taart is groot genoeg voor zeker 6 personen. Maar heb je over, geen probleem. De volgende dag is hij ook lekker als lunch 😉

Oke, we gaan aan de slag. Het is niet moeilijk, maar je bent er wel even mee bezig.
Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • 250 gr gewone bloem
  • 2,5 eetlepels olijfolie
  • fijn zout
  • 100 ml warm water

Voor de vulling:
In de maanden augustus tot november kan je een gedeelte van de benodigdheden van deze taart zelf oogsten bij de boer. Dat is echt mega leuk!! Neem eens een kijkje bij Beleef het en Eet het.

  • 1 kg iets kruimige tot kruimige errepels
  • 100 ml slagroom
  • 50 gr gezouten boter
  • versgeraspte nootmuskaat naar smaak
  • 1 middelgroot ei + 1 eidooier (haal die lekker bij de boer, dat verschil proef je echt)
  • 150 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 8 plakjes Pancetta of ontbijtspek, fijngehakt
  • 2 preien in dunnen ringen
  • 1 ui in dunne ringen
  • 2 takjes rozemarijn, fijngehakt.
  • fijn zout en vers gemalen zwarte peper.

Voor het samenstellen:

  • olijfolie om in te vetten
  • 1 middelgroot ei, losgeklopt
  • een paar verse rozemarijn blaadjes

Breng een grote pan water op hoog vuur aan de kook. Schil en snijdt de aardappelen in even grote stukken. Doe deze in de pan en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
Maak het pasta deeg terwijl de aardappelen koken. Meng de bloem, de olie en een snufje zout in een grote kom. Voeg geleidelijk en al roerend 100 ml warm water toe tot zich een pasta vormt. Blijf roeren tot het deeg samen komt en leg het dan op een met bloem bestoven werkblad. Dit wordt even een rommeltje, maar als je lang genoeg kneed ga je merken dat het deeg elastischer en zachter wordt. Dus even je spierballen gebruiken. Bij mij duurt dit ongeveer 5 minuten.
Je hoeft het deeg niet te laten rusten, maar bewaar het tot gebruik wel in vershoudfolie.

Giet de aardappelen af door een vergiet en laat ze even 2 minuten uitdampen. Doe ze daarna terug in de pan. Stamp de aardappelen fijn met een stamper tot er geen stukjes meer in zitten.
Verwarm de slagroom even in een pannetje totdat hij tegen de kook aan is. Dit maakt voor mij het verschil tussen een oké puree en een heel lekkere puree. Roer de verwarmde slagroom samen met de helft van de boter door de aardappelpuree tot een romig geheel. Meng nu het ei en de eidooier door de puree.
Dit moet snel gebeuren om te voorkomen dat het ei gaart in de warme puree.
Roer de parmezaan erdoor heen.

Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Zet het vuur lager zodra de pan heet is. En bak de stukjes pancetta in 2 minuten, tot deze begint te kleuren.
Voeg de prei, de ui, de rozemarijn en de rest van de boter toe en laat dit 5 minuten bakken tot de prei en ui zacht en zoet is.

Voeg het mengsel van de pancetta, prei, ui en rozemarijn toe aan de aardappelpuree, proef! en breng zo nodig op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat en roer alles goed door elkaar.

Zet nu de oven aan op 200 graden. Vet een bakvorm van ongeveer 28 cm in met wat olie. Gebruik bij voorkeur een vorm met 3-4 cm hoge randen. Ik gebruik een springvorm en dat werkt goed.

We gaan nu de pasta uitrollen. Haal het deeg uit de folie en leg deze op een met bloem bestoven werkblad. Rol met een deegroller het deeg uit. Draai je deeg steeds een kwartslag zodat je hem overal even dik uitrolt. Gebruik je bakvorm om te kijken of je deeg al groot genoeg is. Wanneer je de afmeting van je bakvorm plus nog 10 cm aan alle kanten rekent heb je voldoende.

Bekleed nu de bakvorm met het pasta deeg. Je zal merken dat het deeg niet aan de wand blijft plakken. Hiervoor heb je die extra 10 cm deeg nodig, daardoor kan je het deeg een stuk over de rand van je vorm laten vallen. Schep de aardappelpuree in de beklede vorm. En ga met een vork over de aardappel vulling, zodat er een mooi ruitjes patroon gemaakt wordt. Nu mag je het overhangende deeg gaan draperen zodat er een opstaande rand ontstaat in je bakvorm.

Bestrijk de taart met het losgeklopte ei en strooi er een paar met olie bestreken blaadjes rozemarijn overheen. Bak 30 tot 40 minuten, totdat de pasta goudbruin, krokant en gaar is.

Haal hem voorzichtig uit de vorm en laat hem minimaal 15 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt. Je kan hem ook heel goed koud serveren. het voordeel als je hem koud aansnijdt is dat je heel mooie strakke stukken kan snijden.

Deze taart is ook heel geschrikt om in te vriezen. Je kunt hem zo uit de diepvries in de oven zetten. De baktijd is dan ongeveer 1 uur en 15 minuten

#simplyitalian



0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *