Mini Up Club
Gepubliceerd: 8 oktober 2019
Blader: Home
Lees meer:

In het centrum van Oud-Beijerland, waar ik opgegroeid ben, kon ik wandelend naar mijn basisschool; de Kriekenhof. Voor de generatie vóór mij beter bekend als de Oude Bijlschool, waar ook mijn moeder naar school ging.
Sinds een aantal jaar is de voormalige basisschool gerenoveerd tot een tof pand waar Pizzeria El Flaco en Up Social Club gevestigd zijn. Het plein rondom het gebouw lijkt in niets meer op het schoolplein uit de jaren 90.

Behalve de boom bij de ingang; díe staat er al tientallen jaren. Het huidige plein bevat een mooi Cruijff court, een rijke moestuin, een grote picknickbank, een ruim tuinhuis en een sfeervol terras.


Vrijdag 27 september was ik te gast bij de Mini Up Club: een ochtend voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar waar gezellig geknutseld en gespeeld kan worden met (groot)ouders of verzorgers.
Als nieuwe moeder had ik natuurlijk graag actief meegedaan met mijn zoontje, maar James is pas in augustus geboren, dus we moeten beiden nog even geduld hebben 😉
De organisatie van de Mini Up Club is in handen van Up Social Club, dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik werd warm ontvangen door activiteitenbegeleiders (en moeders) Louise en Therese, die dit in hun vrije tijd organiseren, en door Upper Kelly Jane.

Drie jongetjes en twee meisjes, allen tussen de 2,5 en 3,5 jaar oud, zaten met hun moeders heerlijk te knutselen en experimenteren aan de grote ‘vergadertafel’. De ruimte was gezellig ingericht en één van de Uppers was aangesteld als DJ; leuke kinderliedjes klonken door de ruimte. De andere Upper, Kelly Jane, assisteerde de begeleiders, maakte voorbeelden én voorzag mij enthousiast van informatie. Ook gaf ze aan dat baby James de volgende keer best mee kan komen.
Hij kan daar slapen! ☺
Het thema was ‘voelen, zien, horen, ruiken’, waar creatief mee omgegaan werd. Het mooiste aan deze activiteit vind ik, dat het naast leuk ook educatief is. De verschillende zintuigen kwamen aan bod en werden op een speelse en laagdrempelige wijze uitgelegd aan de kinderen.

Bij ‘voelen’ werd er een poppetje gemaakt, simpelweg door bloem in een ballon te doen. Lekker kneedbaar! Dat één van de jongens van top tot teen onder de bloem zat maakte niet uit. De magie ontstond bij ‘zien’; met een handje Skittles-snoepjes in een rondje, waar water over gegoten werd, ontstond een prachtig kleurenpalet. Zo mooi om die kindjes zo verwonderd te zien!
Het ‘horen’ werd getest met een heuse dierenbingo waarbij geraden moest worden welk geluid bij welk dier op het kaartje hoorde. Tussendoor genoten de deelnemertjes zichtbaar van sap en ontbijtkoek.

Tot slot gingen de jassen aan om buiten te ‘ruiken’ aan de verschillende kruiden uit de moestuin. Eenmaal buiten aangekomen was al snel een oud karretje achterin de tuin populair. Maar ook daar was ruimte voor; spelen is ook belangrijk en de spanningsboog van peuters kan niet altijd gespannen staan!
De ochtend werd binnen afgesloten. In een kringetje werd met de hele club ‘in de maneschijn’ gezongen.

Al snel werd me duidelijk dat de gemoedelijke sfeer en laagdrempeligheid zorgt voor veel gezelligheid, zowel bij de kinderen als bij de moeders en de dames van Up. Een fijne ochtend waarvan ik hoop dat deze over twee jaar nog georganiseerd wordt, want dan ga ik zeker meedoen met James!

Lijkt het je leuk eens mee te doen met je kleintje? De Mini Up Club wordt om de week op vrijdag georganiseerd van 10.15 tot 11.45 uur bij Up Social Club aan de Bijl 1 in Oud-Beijerland. De kosten bedragen € 6,50 per kind met ouder/verzorger en vooraf aanmelden is niet nodig.

Je kunt dus per keer beslissen of je wel of niet meedoet. Hoe fijn! Ook goed om te weten: het gebouw kent een invalidentoilet met tafel en aankleedkussen, dus ook een luier is makkelijk verschoond.


Kortom, heb je een (klein)kind tussen de 0 en 4 jaar en houd je van een intieme, sfeervolle ochtend, die zowel leuk als leerzaam is? Doe dan mee met de Mini Up Club! Meer informatie vind je op www.upsocialclub.nl

11 oktober: thema Herfst
1 november: thema Efteling
15 november: thema Winter kijkdoos
29 november: thema Sinterklaas
13 december: thema Kerst

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *