De voor en nadelen volgens ons.
Het zal je niet zijn ontgaan, Wij hebben 3 kuikens, via het ‘ eieren uitbroed programma’ van Huur een Kip.
Freek, Lineke en Rianne zijn nu een kleine twee weken bij ons en jullie hebben massaal mee gezwijmeld toen ze uit hun eitje kwamen.
Maar zitten er eigenlijk ook nadelen aan die schattige veerige vriendjes?

uhm ja… zoals elk nadeel zijn voordeel heeft, heeft ook elk voordeel zijn nadeel.
Inmiddels groeien de kuikens als kool en hebben we ook besloten om ze te houden. Nou ja, ik heb besloten dat we ze houden en Peter is gestopt daar tegen in te gaan 😉
Maar hier stuiten we gelijk al op het eerste nadeel. We willen kippen en geen hanen. Ten eerste voor onze buren die het al zo te stellen hebben met ons als buren. Ten tweede omdat ik met de 3 vroege vogels (van kinderen) geen 4de jongeman wil hebben die zijn best doet om mij te wekken. En ten derde, omdat ik een haan best spannend vind. Ik ben een beginnend kippenhouder en zit nog niet te wachten op heertje die zich als een echt haan gaat gedragen.
Maar ja welk kuiken is een haan en welke is een hen. Het laat zich nog moeilijk voorspellen ookal ontwikkeld Linke wel al andere uiterlijke kenmerken. Maar ja, is zij nu de enige hen? of de enige haan?
Het nadeel zit er voor mij in dat ik mij niet teveel wil hechten aan het kuiken dat straks een haan is. Want dan wordt het afscheid nemen misschien zwaarder.

Wist jij trouwens dat 60% van alle eieren die uitgebroed worden een haan bevat? In de kippenindustrie is dit een heel groot probleem, want hanen zijn simpelweg minder nodig. Je kan zelf wel bedenken wat er met dit overschot aan hanen gebeurd. En hierin steun ik heel erg de veganisten, want deze mate van dierlijke ‘overschot’ is natuurlijk bizar! Ik kan mij voorstellen dat dit een bezwaar kan zijn voor jou om zelf eieren uit te broeden. Ik koos om dit proces wel vanaf het uitbroeden te doen, met in mijn achterhoofd dat ik de kippen graag zelf zou willen houden. Om zodoende meer zelfvoorzienend te worden. En eieren te eten van kippen die zeker weten een goed leven hebben.
Naast dit gegeven kan ik geen nadelen bedenken die groot genoeg voor ons zijn om niet zelf aan dit avontuur te beginnen.
Ja de kuikens maken geluid. Zodra wij naar bed gaan en de lichten uit doen roepen ze ons nog een minuut of 10 na. Waar ik de eerste keer best van schok. Ik was bang dat ze iets te kort kwamen. Maar na het bijvullen van het voer, het verversen van het water en het drie dubbel checken of de warmte lamp het echt deed gaf ik het op. Nu is het een soort routine geworden en wens ik ze maar welterusten en negeer ik het geroep.
Ze beginnen ook al een beetje op ons te reageren. Zodra we aan tafel zitten komt met name Freek even over het randje van de bak kijken. Super gezellig.
Ze maken rommel. Ik vind elke dag wel een kippenpoepflats op het kastje of op de vloer. Elke dag zal je het water moeten verschonen en het eten moeten aanvullen. Het hok kan gaan stinken, maar ja, dan is het dus gewoon tijd om het hok te verschonen. Dat is trouwens een fluitje van een cent. We zetten de kuikens op een handdoek op tafel en daaroverheen zetten we de bovenkant van het hok waardoor ze niet weg kunnen fladderen.
Dat fladderen doen ze nu een kleine week en daarbij is met name Lineke degene die al wat ruzie aan het zoeken is met de andere. Maar ja dat hoort ook gewoon bij de pikorde.
Ze laten zich redelijk makkelijk pakken. Ook hier is Lineke vaak degene die nog eventjes van zich afbijt en zacht in mijn vingers pikt.
Ik ben best een angsthaas en moet mezelf er dus echt wel toezetten om ze nu echt op te pakken zonder aarzelen. Ik vermoed dat het dan straks ook makkelijker gaat als ze groot zijn.
We knuffelen elke dag wel een keer met ze. Van de week mochten ze even naar buiten in de tuin. We hebben een stukje moestuin die we dit jaar hebben afgezet met een hekje, zodat meneer konijn onze groente met rust laat.
Dit is een ideale plek voor de kuikens om in alle rust het buiten zijn te ontdekken. Henkie onze hond hebben we nog geen kennis laten maken met de kipjes. Henkie is een Jack Russel en van nature houdt hij van jagen. Hij jaagt bijvoorbeeld heel fanatiek de vogels die over onze tuin vliegen weg. Daar kan hij echt een dagtaak van maken. Dus we houden onze fladderende vriendjes nog maar even van hem vandaan tot ze groot genoeg zijn om een beetje van zich af te bijten. Geen idee trouwens of dat dit de juiste aanpak is. Maar wij hebben de ervaring dat Henkie wel graag opjaagt, maar niet graag andere diertjes vangt. Zo is ook meneer konijn veilig bij ons.
Konijnen en kippen gaan trouwens erg goed samen. Dus we hopen dat meneer konijn op deze manier een paar nieuwe vriendjes krijgt.
De poes laat het konijn volledig met rust. Ik heb ze al een aantal keer naast elkaar liggend in de tuin gespot. En poezen jagen vaak niet op kippen. Kippen zijn vaak te groot voor ze. Ik zeg vaak he!! Of jouw poes de kippen met rust laat weet ik niet. Maar ik hoor veel terug dat waneer je een poes maar voldoende voer geeft ze te lui zijn om te gaan jagen op zoiets groots als een kip. Maar voor onze kuikens zo groot zijn beschermen we ze wel voor de poes. Nu is de poes overdag altijd op pad en we blijven bij de kuikens als ze in de moestuin spelen. Maar ook in hun kooi zitten ze veilig.
Die kooi is nu een groot binnenhok voor een konijn. Dus met een bak en daarboven tralies volledig afgesloten. Onze poes heeft totaal geen interesse getoond in het gepiep in huis.

Voor nu zitten ze dus nog binnen, maar over een week of 8 mogen de kippen naar buiten en dan moeten we dus ook een buitenverblijf voor ze hebben.
Kippen hebben niet heel veel ruimte nodig, dus eigenlijk kan je al een stel krielkippen houden in een kleine tuin. Je kan dan kiezen voor een hok met een ren, maar wij kiezen voor enkel een nachthok. En kippen die overdag in de tuin mogen rondlopen.
De minimale oppervlakte van een nachthok voor krielkippen is 0,25m² en voor de ren 0,50m² per krielkip. Voor gewone kippen kun je het beste rekenen met het dubbele: 0,5m² voor het nachthok en 1m² voor de ren, per kip.
Dit zijn minimale maten, groter mag natuurlijk. Wij gaan ook een groter verblijf voor ze maken. Zelf wil ik een hok waarin ik kan staan. Simpelweg zodat ik het hok makkelijker kan schoon maken.
Hoe we dat allemaal gaan aanpakken zal ik op een later tijdstip met jullie delen.

Een groot voordeel die ik nog wil noemen is de gezelligheid die de kuikens brengen en ook de enthousiasme van de kinderen. Ik vind het heel belangrijk dat de kinderen voor dieren leren te zorgen, dus wij betrekken ze bij alles. Toen er alleen nog eieren in de broedmachine zaten was de interesse minder groot. Maar de kuikens zijn echt al kleine vriendjes geworden.
We hebben nu denk ik wel alle voor en nadelen die wij ervaren gehad tot dusver.


Wil jij ook eieren uitbroeden? Maar wil je de kippen niet houden? Dat kan. Volg dan het ‘eieren broed’ programma van Huur een Kip. Zij leveren alles wat je nodig hebt voor het uitbroeden en voor de eerste week zorg voor de kuikens. Ze komen zonder tegenbericht de kuikens ophalen als ze een week oud zijn.
Of huur een kip. In tegenstelling tot de eieren die uitgebroed worden (dit zijn witte legkippen) zijn de kippen die verhuurd worden kriel kipjes.
Je huurt dan een kip zo lang als jij wilt. Handig als je wilt uittesten of kippen houden wel iets is voor jou. Ook deze kippen huur je incl alle benodigde materialen en ondersteuning via watsapp.
Ik ben benieuwd of jullie een kuiken/kip avontuur ook aandurven! en of jullie nog andere voor/nadelen kunnen bedenken voor het uitbroeden van kuikens. Laat je het mij weten?
0 reacties