Weet wat je smeert op de huid van je kind.

Mijn etherische olie avontuur is van start.
Sinds vorige week gebruik ik een etherische olie voor Job, omdat hij het naar school gaan zo spannend vind. (Klik hier voor de blog die ik daar over scheef.) Of het nu komt door de olie of dat het nu toeval was, weet ik nog niet. Maar het heeft wel mijn interesse aangewakkerd naar deze ‘ wonder oliën’.
Want wat kan je daar allemaal mee?
Ik gebruik op dit moment een PPP olie met als doel meer hormonale balans te krijgen.
Ik ben super benieuwd of het ook daadwerkelijk gaat werken. Maar daarover later meer.

Terwijl ik met Jolanthe van ‘Mijn Bewust Zijn” in gesprek was over de olie kwam de vraag waar ik op dit moment het meest behoefte aan heb. En aangezien ik al bezig ben met het uittesten van de olie op mijn huid was ik wel nieuwsgierig hoe de oliën gebruikt kan worden in verzorgingsproducten. En dan vooral bij de kinderen. Maas heeft op het moment nogal last van zijn billetjes. Ik vermoed dat dat door doorkomende tandjes komt. 

Nu smeer ik de rode billen zalf van dokter leenarts, waar ik erg tevreden over ben, omdat daar geen onnodige toevoegingen in zijn aangebracht. Volgens dr Leenarts zitten enkel de nodige bestanddelen in de crème. Namelijk Petrolatum, Paraffinum liquidum en Zinc oxide.
Maar ik heb ook nog een pot ouderwetse SUDO crème staan. En daar zitten wel veeeel meer ingrediënten in. Met moeilijke namen die ik echt even op moest zoeken. 

De ingrediënten van SUDO CREM en de werking hiervan:
aqua –> water. Hiervan zit er het meest in en is zover ik kan vinden met name bedoeld om de volume van het product te vergroten.
paraffinum liquidum –> Paraffinum Liquidum is een minerale olie die de huid een zacht gevoel geeft.
zinc oxide –> wordt verkregen door verbranding van het mineraal zink. En zorgt voor een beschermend laagje op de huid en droogt uit. 
paraffin –> structuur middel. Hiermee kan de dikte van het product worden bepaald. Daarnaast heeft deze stof een sterk anti bacteriële werking.
lanolin –> wolvet, oftewel vet dat uit de vacht van het schaap wordt gewonnen. Voed en hersteld de huid. 
cera microcristallina –> is een soort gelijk product als Parraffinum Liquidum en zorgt voor een beschermend laagje op de huid. 
sorbitan sesquioleate –> emulgator. Deze stof zorgt ervoor dat twee of meer stoffen die moeilijk met elkaar gemengd kunnen worden toch samen komen. Bijvoorbeeld water en vaseline. 
benzyl benzoate–> oplosmiddel. Dit zorgt ervoor dat de crème snel indroogt na het aanbrengen. 
cera alba –> bindmiddel en zorgt ervoor dat de houdbaarheid verlengt wordt.
benzol alcohol –> helpt de houdbaarheid te verlengen door het product te beschermen tegen schimmels, bacteriën en gisten.
linalyl acetate –>  is een combinatie van de grondstof uit een etherische olië, gecombineerd met een zuur. En het zorgt ervoor dat het product in de pot niet uitdroogt. 
propylene glycol –> Toevoegingsmiddel. Helpt om uw huid zacht, glad en soepel te doen aanvoelen, Zorgt ervoor dat reinigingsmiddelen binnen een product gelijkmatig verdeeld zijn
benzyl cinnamate –> geurstof
lavender oil –> etherische olie die ontstekingsremmend, wondhelend en antibacterieel werkt en geeft een aangename geur. 
citric acid –> toevoegingsmiddel. Helpt reacties te voorkomen die door de zuurstof in het product bevorderd worden en productbederf kunnen veroorzaken.
BHA. –> conservering middel. zorgt voor een langere houdbaarheid van het product. 

Zo dat is even een waslijst he! Wat mij opvalt is dat een groot deel van de ingrediënten niet nodig lijken te zijn. Neem nu het water. Dat is het bestanddeel dat als eerste op de lijst met ingrediënten staat. Dat houdt in dat daar het meest van in zit. Water en vet gaat niet samen, dus is er een bindmiddel nodig om dit te verbinden. Mijn inziens wordt het water enkel toegevoegd om de volume te vergroten en daarmee dus het eind product goedkoper te maken. Ik laat je zelf bepalen of al deze middelen echt nodig zijn om de billen van jouw kind te verzorgen. 

Wat smeer jij op je baby’s billen?
Ik ben persoonlijk best wel geschrokken van al deze ingrediënten in een product dat zo wordt aangeprezen als zijnde ‘het middel’ dat goed is voor de verzorging van je kind.
En daarom zal ik dit product ook niet meer gaan gebruiken. Ik geloof namelijk dat het toevoegen van al deze ingrediënten met name goed zijn voor het vullen van iemands portemonnee. De crème van dokter leenarts kan naar mijn mening prima gebruikt worden in kuur vorm. Maar niet als dagelijkse verzorging. Dat komt doordat langdurig gebruik van Petrolatum en Paraffinum liquidum de vochtbalans van de huid kan beïnvloeden. Hierdoor zal je huid uitdrogen als je stopt met het middel te gebruiken en daardoor kom je in een cirkel terecht.

Is een natuurlijk middel dan de oplossing?
Maar toch ben ik benieuwd of er een crème is die zachter is voor de huid en bestaat uit puur natuurlijke producten.
Volgens Jolanthe kunnen etherische oliën prima gebruikt worden. Neem nu de Lavender olie. Dat is olie van de Lavendel plant en die staat bekend om haar ontstekingsremmende werking, is wond helend en werkt antibacterieel en natuurlijk ruikt ze ook nog eens lekker.
Ik kreeg een recept om daarmee mijn eigen billen crème te maken.

Moeilijk is het niet.
Je hebt nodig,
1 druppel frankincense olie –> werkt ontsteking remmend, verlicht pijn en verminderd zwellingen.
1 druppel Lavender olie –> werkt ontstekingsremmend, wond helend en antibacterieel.
2 druppels Copaiba olie –> pijn stillend en ontsteking remmend effect.
1 theelepel kokos olie –> zorgt voor een bescherm laagje op de huid.
1 theelepel sheaboter –> hydrateerd de huid.
0,5 theelepel bijenwas –> kalmeert de rode huid, werkt ontsteking remmend en zorgt ervoor dat de huid het vocht vast houd.
3 theelepels plantaardige olie. –> verminderd droogheid.

Aangeraden wordt om pure etherische olien te gebruiken. Niet elke etherische olie in de winkel is dat. Wil je meer informatie over het gebruik van pure etherische oliën? Neem dan contact op met Jolanthe.

Ik heb inmiddels mijn eigen billen crème gemaakt en ga deze nu uitproberen. Tot nu toe ruikt hij aangenaam en valt het mij met name op dat hij heel voedend is, als ik hem op mijn eigen huid smeer dan voelt hij aangenaam en zacht aan. Hij trekt redelijk snel in mijn huid. Ik ben benieuwd of deze crème de roodheid van Maas zijn billen kan doen verminderen.

Wat kost dat dan?
Niet geheel onbelangrijk, de kosten…
Ik maakte met de bovenstaande ingrediënten 15 ml billen crème. En rekende om wat de crème van dr Leenarts en SUDO crem per 15 ml kost.
Dr Leenarts: €2,24
SUDO Crem: €0,75
Eigen billen creme: €0,96 (excl potje. de mijne koste €0,45. Maar je kan prima een oud jam potje of iets dergelijks gebruiken)

Ik maakte 2 potjes crème en zal het leuk vinden als iemand samen met mij deze crème uittest.
Dus, ben jij ook benieuwd of deze natuurlijke crème een vervanging kan zijn voor de huidige billen crème voor je kindje? Laat het mij dan even weten. De eerste die reageert stuur ik de crème op.

Meer informatie?
Ben jij ook benieuwd naar wat etherische oliën voor jou en jouw gezin kunnen betekenen?
Jolanthe organiseert dinsdag 15 september 2020 een online info avond. (gratis)
Klik hier voor meer informatie over deze info avond op mail naar info@mijnbewustzijn.nl
1 ding is zeker, ik ben erbij.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *